no et perdis...

dilluns, 27 d’agost del 2012

June Bug dress remix tutorial-part 1

Per fi he  aconseguit enllestir el tutorial! Per a aquelles que  l'estàveu esperant, gràcies per  la vostra paciència. Aquí el teniu:



 Tutorial: Junebug Dress Remix. 
Para la versión en español haz clic aquí
For  the  english version click here

El primer pas serà obtenir les peces del patró. Necessitarem qualsevol patró de tipus A-line  o bé el podem obtenir a partir d'un vestit que tinguem i les peces  proporcionades al tutorial de Craftiness is not  optional per al Junebug dress

El vestit està format  per un total de 6  peces: 3 peces davanteres,  una posterior i 2 vistes.

La peça per al darrere la deixarem tal qual i només farem modificacions a la peça de davant.

Com que el patró que he fet servir ja inclou el marge de costura no l'he afegit a cap de les peces. Si el que aneu a utilitzar no l'inclou recordeu que cal afegir-lo.

Haurem de mesurar la  nostra víctima per a saber on hem de situar les butxaques. Per a fer-ho l'haurem de posar dreta i amb els braços una miqueta  flexionats (en postura "tinc les mans dins les butxaques"). Mesureu  des de damunt l'espatlla fins  la punta dels dits i sumeu 4 cm, serà la nostra mesura "A"; ara mesureu des de damunt  l'espatlla fins  el canell; serà la mesura "B". Ara ja la podeu deixar anar a jugar perquè, si és com la  meva  filla, en deu estar farta de tanta  mesura...


Peça abotonada (flap)
Partirem de la peça davantera del vestit. (jo vaig  basar  el meu vestit en el  Kate's dress de  Lily Bird  studio, el pots comprar aquí o aquí)

A la peça davantera hi  marcarem les mesures que  hem pres abans: la fletxa vermella és la longitud espatlla-canell (mesura "B") i la de color verd és la  distància espatlla-punta dels dits+ 4 cm (mesura "A"). A la dreta hi ha la peça ja acabada:


Amb l'ajuda de  les peces que  es poden descarregar del tutorial de Craftines is Not Optional dibuixarem la forma de la part de dalt de la peça abotonada (flap). Tot i que  jo feia  una talla 5/6, les peces per a la talla 2/3  varen funcionar  perfectament. S'ha de situar la part superior de la peça alineada amb  la part més baixa del coll. Seguint el contorn dret de  la peça l'allargarem fins a l'alçada de la marca que hem fet abans per a  la distància espatlla-canell (mesura "B", fletxa vermella)). Arrodonirem la zona de  la butxaca  al  nostre gust.


Ja tenim la primera  peça  llesta.

Vista de  la peça abotonada (flap facing):
Farem una peça idèntica a la que hem fet abans, però en modificarem la  llargada. Recordeu la mesura espatlla-punta dels dits + 4cm (mida "A") que hem indicat amb una  fletxa de color verd? aquesta ha de  ser  la longitud de la peça. El que farem serà calcar  la peça anterior  i retallar-ne la part  inferior a  l'alçada de la marca que  hem fet. Aquesta  peça, a més de ser  la vista de  la  peça abotonada també és la part davantera de  la  butxaca, per això agafem la longitud fins a  les  puntes dels dits.

Segona  peça  llesta.

Costats del davanter (bodice front sides)
Anem a per  la tercera peça.
Agafarem la peça davantera original  (la del patró que estem emprant  com a punt de  partida) i la modificarem per que  ens quedi com la de la foto ( a l'esquerra hi teniu la  peça original sense  modificacions i a la  dreta la peça modificada):


per a aconseguir-ho necessitarem la peça que ens  proporciona al seu tutorial la Jess de Craftiness is Not Optional, en concret  la peça que  diu:  "bodice front/sides". De  nou vaig emprar la peça de la talla 2T sense cap alteració:
situarem la peça de CINO fent coincidir (en la mesura que sigui possible) la línia del coll i l'espatlla. A la foto anterior assenyalat amb fletxes de color blau. Retallarem la  línia  del coll seguint la  forma de la peça de CINO, a la foto anterior assenyalat amb una  fletxa rosa.

A continuació allargarem la part esquerra de  la peça de CINO  (fletxa groga) fins a gairebé doblar-la (aquesta mida no és gaire científica, ho sé, però com que va  oculta  no té  gaire  importància, sempre que sigui suficient per a que la nena  pugui passar el cap còmodament ja que no hi ha  cap més obertura al vestit).

Ara determinarem la llargada  d'aquesta peça. Per a fer-ho cal agafar la peça anterior, la vista de  la peça abotonada (flap facing) (disculpeu que a la foto en realitat surt  la peça exterior de la peça abotonada i no la seva vista; la llargada de  la vista està assenyalada amb  línia discontínua):

i situar-la sobre la que estem fent ara fent  coincidir  la línia del coll (fletxa de  color groc) i el costat que s'ha de tallar "on fold" (sobre el doblec de la tela, disculpeu però en desconec  la paraula o expressió correcta) (fletxa de  color rosa):

Retallarem la  peça de  manera  que tingui la mateixa longitud que  la de la  vista de  la  peça abotonada (flap facing), mireu la fletxa  blava. Penseu que  aquesta peça també fa la funció de part posterior de les butxaques i per aquest  motiu és molt  important  que  concideixi en longitud ja que precisament les parts de  baix d'aquestes dues peces hauran d'anar  cosides juntes.
Ta-txan! tercera peça completada!.

La part més  complicada ja està llesta. Ara només  ens  queda fer les peces per a  les  vistes del darrere del vestit i també  de la peça que acabem de fer i les mànigues.

Vista dels costats del davanter (front sides facing)
Partint de la peça anterior (costats del davanter) calcarem la  part de  l'espatlla (des de mitja cisa aproximadament), coll i obertura de la  zona abotonada (assenyalat amb la  línia rosa). Deixant  una amplada d'uns 3-4cm (aquesta és la mida que  vaig  fer  jo, però l'amplada de  la vista pot ser  la que vulgueu, segons el  gust  de  cadascú) dibuixarem una  línia corba (línia de color blau) que uneixi els extrems  de la línia rosa. La  meva recomanació, però és que  sigui d'una  amplada suficient  perquè després, les puntades que  facem en cosir  els botons  ens serveixin per subjectar-la.

Més o menys així és  com ens  ha de quedar:

Vista  del darrere (back facing)
Ara agafarem la peça original per al darrere del vestit i calcarem la zona del coll i agafant l'amplada de l'espatlla (de nou aquesta mesura va a gust de cadascú, simplement  indico la que vaig fer  jo, això sí, com que les  vistes aniran cosides a la línia de  l'espatlla haurien de ser  de  la mateixa  amplada en aquest  punt) farem una  línia paral·lela a la del coll.


Mànigues:
De nou em vaig  basar  en les peces proporcionades per  CINO. La  única  modificació que  vaig  fer va ser afegir  1 cm a  la part  de  baix i un altre a la part de  dalt. (Ara, i tenint  en  compte  que la màniga  va  quedar molt  volada, potser no ho faria. Us ho deixo al vostre  criteri)


llestos! ja  hem acabat  per avui!


Torneu demà per a la segona part del tutorial: tallem les  peces i cosim el vestit.

***Editat: per anar a la  segona  part  d'aquest  tutorial feis clic aquí***


PD: aquest tutorial és només per a  ús personal. Per favor, sigueu respectuosos/es amb la feina dels altres. Si publiqueu alguna cosa sobre aquest tutorial al vostre bloc/web poseu un enllaç al meu bloc, no reproduïu el tutorial al vostre web/bloc, per favor.

6 comentaris:

  1. Maria,

    Moltes gràcies. Quina feinada! En 3 idiomes, ets una crack ;)
    M

    ResponElimina
  2. Mònica, gràcies a tu. Si està publicat és perquè em vares animar a acabar-lo! Petons!

    ResponElimina
  3. Hola, que guay trobar un blog per cosir en català!!! m'encanta el vestit i el veig fàcil de fer, però quan??? no tinc temps, ahi senyor!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. me n'alegro que t'agradi. El temps l'haurien de vendre a les botigues...jo en comprava segur!!!

      Elimina
  4. Hola! moltes gràcies pel teu tutorial!! una pregunta, quina amplada té la peça abotonada respecte la peça frontal? a la part de dalt (l'escot)
    moltes gràcies per l'ajuda :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mandarinalu!
      a l'apartat "costats del davanter" d'aquesta entrada pots veure una foto on es mostra el patró original i a la dreta la peça ja modificada, amb la peça abotonada marcada amb retolador per tal que es pugui apreciar en quina quantitat queden solapades.
      En realitat les proporcions les pots decidir tu, al teu gust. Jo vaig emprar les peces proporcionades pel tutorial de Craftiness is not optional.
      Espero haver respost a la teva pregunta. Si encara no ha quedat aclarit el teu dubte o vols que et passi les dimensions en cm de les peces m'ho dius!

      Elimina